Der skal øget fokus på håndværket


Der er mange faktorer, der skal tages højde for, men det her skal lykkedes. Det er præmissen når det kommer til strategien omkring udfasning af zink.

Der skal øget fokus på håndværket

4-5 kg’s grise i en almindelig to-klimasti med 30 stk. Grisene modtager både opblødt foder og samme tørfoder i foderautomat, og strategien er ifølge Aloys Laue ens for hjemmeblandere og færdigfoderkunder.

 

Torben Skov Ancker understreger, at det med udfasning af zink igen er de gamle dyder, der skal til. Det handler om at se på grisen, og det kan en nybegynder ikke sættes til.

- Det skal ikke være kompliceret ude på staldgangen, men den vellykkede fravænning uden zink kræver, at den besætningsansvarlige skal forstå det rent praktiske i tildelingen af foderet.

Hos Hornsyld Købmandsgaard har man altid lagt stor vægt på råvarekvalitet, men også opstartskvalitet.

- Der skal fokus på håndværket i stalden. Man skal have fingeren på pulsen – hands on på dyrene, og det kræver træning, påpeger Aloys Laue.

Hornsyld Købmandgaard kører som udgangspunkt et grundigt opstartsmøde før overgang til zinkfri fodring i en ny besætning, og gerne hvor der har været nogle produktionstal og sundhedsdata på bordet, så udgangspunktet for et konstruktivt samarbejde er godt fra start. Desuden vejledes der på staldgangen i korrekt tildeling af blandingerne.

Opstartsfasen

Han forklarer videre, at foderet i minimum 5-6 dage efter fravænning skal tildeles som opblødt foder.

- Spædgrisens mave er lille, og den må ikke få for meget på én gang, selvom den æder hurtigt. Foderet skal stadig tildeles restriktivt, ellers får spædgrisen det som vi andre efter en julefrokost.

Foderet opblandes 1:1 og tildeles minimum to gange dagligt, og eventuelt med et drys mælkepulver af høj kvalitet til meget små grise.

- Der må ikke iblandes for meget vand. Så får grisene bare vandmave. Det skal derimod have en konsistens som risengrød. Det er det, vi oplever, der virker, ellers optager de ikke foder nok, forklarer rådgiveren videre om foderet, der også er designet til opstart i farestalden, så foderskift og tarmskader undgås.

Udover tildelingen af foderet har svineteamet i fodervirksomheden også stor fokus på, at grisene har ædepladser nok i stalden, ligesom vandkvaliteten har høj fokus ved staldgangsbesøg.

- Der er mange faktorer, der skal tages højde for, men det her skal lykkedes.

Det er præmissen. Lav en plan og følg den. Start op med et par stier for hvert ugehold, og find så ud af, hvad det er der fungerer, lyder opfordringen fra Aloys Laue og Torben Skov Ancker.

 

Artiklen blev først bragt i Effektivt Landbrug.

Kontakt os i dag og få mere viden om hvordan du udfaser medicinsk zink mest effektivt.

Bjarne Brixen, Site Manager Hornsyld Købmandsgård

Lars Kristensen

lkr@hk-hornsyld.dk
Direkte: 7214 7040
Mobil: 6049 1223

Lars Kristensen, Salgschef, Svin

Aloys Laue

ala@hk-hornsyld.dk
Mobil: 6011 1363

Aloys Laue, Technical Sales Manager Hornsyld Købmandsgård

Torben Skov Ancker

tsa@hk-hornsyld.dk
Direkte: 7214 7011
Mobil: 2527 7311

Aloys Laue, Technical Sales Manager Hornsyld Købmandsgård