Godt håndværk og en skånsom proteinkilde i værktøjskassen


Hornsyld Købmandsgaard har haft den zinkfri fodring i fokus i over tre år nu.
Med proteinkilden AX3Digest, som et gennemgående element i koncepterne, fravænner flere og flere kunder med succes. Også selvom de har droppet zinken som sikkerhedsnet.

 

 

 - Salgschef hos Hornsyld Købmandsgaard Lars Kristensen (th) og Aloys Laue, der blandt andet yder staldgangsrådgivning for team svin hos Hornsyld Købmandsgaard, gør det dog samtidig klart, at startfoderet med AX3-proteinkilden aldrig er bedre end håndværket på staldgangen. Foto: Camilla Bønløkke

 

- Succesen hos kunderne breder sig. Men det er jo også sjovt at gå i stalden, når tingene lykkes, og man er på plads uden zink. De besætninger, der har kørt to og tre år nu uden zink, har skuldrene nede i forhold til deadline i juni.

Salgschef hos Hornsyld Købmandsgaard Lars Kristensen og Aloys Laue, der blandt andet yder staldgangsrådgivning for team svin hos Hornsyld Købmandsgaard, gør det dog samtidig klart, at startfoderet med AX3-proteinkilden aldrig er bedre end håndværket på staldgangen.

- Der har zinken været lidt af en sovepude i klimastalden, påpeger Aloys Laue.

Proteinkilde med høj fordøjelighed

 Fælles for smågriseblandingerne fra Hornsyld Købmandsgaard er, at proteinkilden er AX3Digest. Det er et sojaproteinkoncentrat produceret ved en patenteret raffineringsproces fra Københavns Universitet, hvor de tarmirriterende stoffer er renset fra.

Det særlige ved denne proteinkilde er, at AX3Digest har et proteinindhold på 68 procent med en fordøjelighed på op til 97 procent, hvilket ifølge fodervirksomheden er på højde med skummetmælkspulver og langt højere end sammenlignelige produkter.

Samtidig fremhæves den meget høje omsætningshastighed, hvor AX3Digest er omsat med 80 procent efter 30 minutter, hvor andre proteinkoncentrater har omsætningshastigheder på helt op til 280 minutter. Desuden sikrer skånsomheden en intakt mave og tarm, der udover foderomsætning huser 70 procent af
grisens immunforsvar, og dermed er vigtig for smågrisens egen modstandsdygtighed og sundhed.

Ligeledes har produktet et lavt pH på fire, hvilket er E. coli hæmmende, samtidig med at råvarens »surhed« giver en lav syrebinding.

godt håndværk og en skånsom proteinkilde i værktøjskassen

- Hvis man er dygtig i farestalden til at komme i gang med startfoderet, så er der virkelig et vækstpotentiale, påpeger Aloys Laue, der blandt andet yder staldgangsrådgivning for team svin hos Hornsyld Købmandsgaard

Proteinet der kan noget andet og ekstra

- Betydningen af den lave pH er gået lidt i glemmebogen.
De fleste råvarer ligger med en pH på 6,5-7,5 (neutral), hvor mineralerne er de helt basiske og har en høj syrebinding, heriblandt medicinsk zink. Ligesom babyer så laver pattegrisen ikke nok syre i maven i starten. Og mavesyren er vigtig for en effektiv proteinfordøjelse i spædgrisen. Fra 14 dage før fravænning til 14 dage efter fravænning, er det derfor nødvendigt at passe ekstra på grisen, påpeger Aloys Laue.

- Der er ingen speciel diæt til de grise, der når at blive syge, og måske får en skade i tarmen, siger han og påpeger, at man skal betragte AX3Digest som et protein og et værktøj, der kan noget andet og noget ekstra.

Lars Kristensen og Aloys Laue understreger endvidere, at man går galt i byen, hvis man går ud og sammenligner protein på kg pris, når vi taler prestart og fravænning.

- Prisen pr. kg viser ikke den reelle forskel i forhold til konkurrerende proteinkilder. Grisen vokser kun af tyndtarmsfordøjeligt protein. Den høje fordøjelighed på 97 procent betyder, at der skal bruges mindre protein, så med et forventet foderforbrug på omkring et kg i farestalden og fem kg i klimastalden ender prisforskellen på cirka 40 øre mere end ved prisen på et konkurrerende protein.

Konceptet til færdigfoder og koncentrat

Hos Hornsyld Købmandsgaard kører man med to koncepter inden for smågriseblandinger uden medicinsk zink, som er tilpasset til færdigfoderkunder og hjemmeblandere.

TripleStart 3-konceptet til færdigfoder er et modificeret lavproteinkoncept og dermed en »safe-løsning«, der har fuld fokus på tarmsundhed og stabilitet.
Her er der de seneste to år indbygget elementer, så produktiviteten løftes i sammenligning med traditionelle lavproteinblandinger.

Endelig er der TripleStart-koncentrat målrettet hjemmeblanderen, hvor proteinindholdet kan justeres op og ned.

- Koncentratdelen er vokset fra år til år. Her skal der kun tilføjes 50 procent hvede, så har de den færdige blanding. I de besætninger får vi vist resultatet med det samme, lyder det fra Lars Kristensen, og Aloys Laue tilføjer:

- Selvom vi jo ikke kender kvaliteten af deres hvede, hvilket også kan være galt nok. Det korn, der anvendes til smågrisenes startblanding, skal bare være topkvalitet, slutter han.

 

Artiklen blev først bragt i Effektivt Landbrug.

Kontakt os i dag og få mere viden om hvordan du udfaser medicinsk zink mest effektivt.

Bjarne Brixen, Site Manager Hornsyld Købmandsgård

Lars Kristensen

lkr@hk-hornsyld.dk
Direkte: 7214 7040
Mobil: 6049 1223

Lars Kristensen, Salgschef, Svin

Aloys Laue

ala@hk-hornsyld.dk
Mobil: 6011 1363

Aloys Laue, Technical Sales Manager Hornsyld Købmandsgård

Torben Skov Ancker

tsa@hk-hornsyld.dk
Direkte: 7214 7011
Mobil: 2527 7311

Aloys Laue, Technical Sales Manager Hornsyld Købmandsgård